קרטוקונס היא מחלת עיניים שגורמת באופן הדרגתי לעיוותים בקרנית – הקרנית הופכת לדקה יותר ומקבלת צורה של קונוס. השינוי הזה בצורת הקרנית גורם באופן הדרגתי לשינוי בראייה שמתבטא בקצור ראייה, טשטוש וראייה לא אחידה שלא ניתן לתקן לחלוטין בעזרת משקפי ראייה.
איך מאבחנים קרטוקונוס?
קרטוקונוס מאבחנים במרפאת עיניים בעזרת מכשירים רפואיים (סוג של מיקרוסקופים) שמודדים את עובי הקרנית וממפים אותה. הקרנית ממוקמת בחלק הקדמי של העין והיא אחראית על חדירת קרני האור לעין ותרגומן למראות, צורות, צבעים ועוד. היא שקופה לחלוטין, חסרת כלי דם והיא מאד רגישה לכאב.
רופאים מסבירים כי כדי לראות תמונה טובה וחדה יש שהקרנית תהיה בעלת מבנה סימטרי ושקופה. הקרטוקונוס היא למעשה מחלה שהופכת את הקרנית לדקה במיוחד, דבר שמשנה את צורתה ובכך גם את איכות הראייה. לאורך זמן יירשמו שינויים משמעותיים במנה של הקרנית עד לפגיעה משמעותית בראייה.
מה גורם לקרטוקונוס?
קרטוקונוס היא בדרך כלל מחלה תורשתית. רופאים ממליצים שבמקרים בהם התגלתה המחלה אצל בן משפחה אחד גם שאר בני המשפחה ייבדקו, שכן, גילוי מוקדם יכול לאפשר להאט ולבלום את המחלה. על פי נתונים, אחד מכל אלף ישראלים יסבול ממצב של קרנית דקה שתתפתח לקרטוקונוס.
מה הקשר בין קרטוקונוס לחיים במזרח התיכון?
קרטוקונוס נחשבת למחלה שאופיינית לאנשים שחיים באגן הים התיכון. בדרך כלל היא מופיעה באזור גיל ההתבגרות ובדרך כלל היא פוגעת בשתי העיניים באופן שווה. בתחילה, הסיכוי להבחין במחלה פעוט. רק כאשר מופיעות בעיות ראייה אדם מבחין שמשהו לא בסדר, הולך לרופא ומאובחן כחולה בקרטוקונוס. השינוי המשמעותי יתבטא בדרך כלל במשפר משקפיים שגדל בקצב מהיר ובקרנית בלתי יציבה. דבר זה מתבטא בראייה מעוותת, בקושי לייצב את הראייה בעזרת משקפיים, קושי בהבחנה בגוונים, בהבחנה בהילות. רופאים מסוימים נוטים לקשור בין לחץ תוך עיני לקרנית דקה.
איך מאבחנים קרטוקונוס?
האבחון יתבצע במרפאה ייעודית בה תמופה הקרנית ויימדד עוביה. המחלה בדרך כלל תתקדם עד גיל 30 ולאחר מכן תפתח יציבות. בשלביה הראשונים של המחלה אפשר להסתדר עם משקפי ראייה או עדשות רכות. בהמשך, כשהמצב מחמיר יומלץ לעתים להשתמש בעדשות מגע קשות יותר שיותאמו במיוחד על ידי אופטומטריסט מקצועי לצורה הייחודית של הקרנית. שימוש בעדשות כאלה מלווה פעמים רבות בדלקות עיניים ובאלרגיה.
בשלב מתקדם של המחלה ימליץ הרופא לעתים על ניתוח השתלת קרנית.